Kültürümüzde geçmişten günümüze kadar gelmiş pek çok gelenek ve görenek içerisinde bulunan gelin mevlidi, düğün sonrasında gerçekleştirilen geleneksel adetlerden birisidir. Pek çok bölgede halen yapılmakta olan gelin mevlidi, gelin evinde yapılır. Gelin evinde dualar okunup; misafirlere yemekler, tatlılar ikram edilir. Bölgeden bölgeye farklılık gösterse de genel anlamıyla gelin mevlidi yapılışı aynıdır. Gelin mevlidi, gelinin evinde dua okutmak Allah’ı anmak niyetiyle yapılır. Mevlide gelenler ve ev sahibi güzel ve şık bir şekilde giyinirler. Gelin mevlidi yapılması zorunlu olmamakla birlikte kültürümüzde var olan güzel bir adettir.

 

 

Gelin Mevlidinde Neler Giyilir? 

 

Gelin mevlidinde yöreden yöreye değişen farklılıklar olsa da genel itibariyle yapılan organizasyonlar aynıdır. Bazı bölgelerde gelin mevlidinde, gelinler gelin olduğu günkü gibi gelinliğini giyer. Aynı şekilde saç ve makyajı yapılır. Ancak bazı yörelerde ise gelinlik giyme âdeti yoktur. Gelin, küçük ve güzel bir elbise giyerek saç ve makyajını yapar. Kişilerin isteği doğrultusunda gelin mevlidi için konseptlerde oluşturulabilir. Gelin, gelen misafirler konsepte uygun şekilde giyinirler. Genellikle gelin konseptinde beyaz ve pudra rengi elbiseler tercih edilir. Mevlitte, gelinin düğün öncesinde takılan takıları da takması gerekir. Gelin kıyafeti, uygun aksesuarlarla kombin edilir.

 

Gelin Mevlidi Ne Zaman Yapılır? 

 

Gelin mevlidi, genellikle düğünden sonraki ilk 1 yıl içerisinde yapılır. Bununla ilgili net bir zaman yoktur. Ancak gelin mevlidi yapmak için düğünden sonraki ilk 1 ay tercih edilir. Gelin mevlidinin yapılış zamanı, tamamen kişilerin isteğine göre belirlenir. Kültürümüzde yeni evlenen kişilerin evini ziyaret etmek yaygındır. Bu nedenle birçok kişi evinde dua okutarak akrabalarını ve sevdiklerini evinde ağırlamak için gelin mevlidi düzenler.

 

Gelin Mevlidinde Ne Yemek Yapılır? 

 

Gelin mevlidine katılan kişilere, yemek ikram edilir. Kişilere göre farklılık gösterse de gelin mevlidi için hazırlanan yemek menüleri belirlidir. Yemek olarak tatlı ve tuzlu olmak üzere ikramlıklar hazırlanır. Genellikle yemek olarak tavuklu pilav, zeytinyağlı yaprak sarması, lahmacun veya etli pilav ikram edilir. Ana yemeğin yanında börek olarak sigara böreği, gül böreği yapılır. Ayrıca yemeklerin vazgeçilmezi salata çeşitleri de gelin mevlitlerinde ikram edilen ikramlıklar arasında yer alır. Salata olarak patates salatası, kısır tarzı yemekler ikram edilir. En son kişilere kek, kurabiye, yaş pasta, baklava tarzı tatlılar sunulur. Bazı kişiler, tüm bu ikramlıkları yemek masası üzerine dizerek kişilerin isteğine bırakır. Ancak bazıları da servis tabaklarıyla tüm ikramlıkları servis eder. 

 

İlgili Link: Çiçekli Gelin Saçı Modelleri

 

Gelin Mevlidinde Dağıtılan Hediyeler 

 

Gelin mevlidine katılan misafirlere, günün anısı için bazı hediyelikler verilir. Genellikle gelin mevlidinde tesbih, yazma, sabun, havlu gibi hediyelikler verilir. Bunun yanı sıra günümüzde genellikle katılan misafirlere küçük Yasin-i şerif kitapları ile birlikte tesbih hediye edilir. Mevlide katılan misafirlerde, gelinin evine hediyeler getirir. Kişilerin bütçelerine göre gelin mevlidine katılan misafirlere küçük hediyeler verilir.

 

Kültürümüzde geçmişten günümüze kadar gelmiş pek çok gelenek ve görenek içerisinde bulunan gelin mevlidi, düğün sonrasında gerçekleştirilen geleneksel adetlerden birisidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz